FOLEHAVNA
- Sandefjords utpost
Folehavna og fortet
Det er noe helt spesielt med disse store friluftsområdene ved havet på kysten av Vestfoldkysten. Færder kommune har Verdens Ende, Larvik kommune har Mølen, og Sandefjord har Folehavna.
Folehavna er et herlig friområde som passer utmerket for turgåing, bading, eller bare for å nyte utsikten til Skagerrak. De fascinerende formasjonene på svabergene her ute, er noe du absolutt bør få med deg når du først er her ute. Formasjonene og jettegrytene har blitt slik av istidens skuring av is og grus.
Folehavna ligger på Vesterøya i Sandefjord og det er bare å følge hovedveien ut så langt den går. Til slutt ender du opp på p-plass og herfra er det omtrent 20 minutter å gå i rask gange.
Folehavna er egentlig bare det riktige navnet i folkemunnet. Folehavna som egentlig er navnet på bukta med sandstrand, ut mot Sandefjordsfjorden. Denne sandstranden passerer du på kyststien omtrent 5 minutter før det endelige målet - odden på sydenden av Vesterøya, som heter Tveitanodden. I dagens kart kalles spissen på Vesterøya for Tveitanodden. Vi velger videre her å kalle stedet for bare Folehavna.
Dette turområdet er svært barnevennlig med godt tilrettelagte turstier. Det er også fint å sykle her, og en del starter sykkelturen i Sandefjord sentrum og sykler ut på kyststien på Vesterøya.
Her ute på tuppen av vesterøya er det helt åpent landskap og fritt utsyn til Ytre Oslofjord. Kyststien går langs hele området, og turmulighetene er upåklagelige. Følger du stien videre slik at du går i rundløype så er det først flere avstikkere ut til fine utsiktspunkter og rasteplasser, og til slutt har vi gått i en sløyfe på den ytterste delen av Vesterøya og sløyfen kommer inn på hovedstien litt ovenfor badestranden Folehavna. Herfra kan du gå rett tilbake til parkeringsplassen, (rundturen var på ca 3 km ++).
Ekstra tur (anbefales)
Fra p-plassen kan du velge å gå den andre kyststien (denne gang på venstre side fra parkeringsplassen) mot Askvika og Fruvika. På halvøya mellom disse vikene er det gjort en stor jobb i å tilrettelegge med trapper, plankeganger og bruer for at vi turgåere kan nyte dette fantastiske området fullt ut. Her har man flott utsikt utover fjorden og til Færder fyr og Tønsberg Tønne. Du kan velge å gå tilbake samme sti eller tilbake via blåmerket sti ned til Fruvika der det er en fin badestrand. Fra badestranden Så fulgte vi blåmerket grusvei/sti et stykke og inn i skogen før vi snudde og returnerte til parkeringsplassen. Det meste av turen går fint med barnevogn. Denne turen kan du lese om i egen sak her - >
Folehavna fort
Hele den søndre delen fra en høyde ovenfor sandstranden Folehavna, og til sydligste odde på Vesterøya var en del av kystfortet Folehavna Fort. Det er i dag fortsatt mange bunkere, løpeganger, og skytestillinger her ute ved havgapet. Strategisk plassert ved innseilingen til Oslofjorden er det ikke så rart at okkupasjopnsmakten mente det var viktig at fortet la et så stort beslag på området.
Folehavna fort er et ekstysk kystfort på den sydligste delen av Vesterøya i Sandefjord kommune. Området ble beslaglagt av okkupasjonsmakten den 8. mai 1941.
Fortet, som ble kalt HKB 5/980 Vesterøen av okkupasjonsmakten, var ved krigens slutt bestykket med fire belgiske 12 cm K370(b) feltkanonermed skuddvidde på 15 000 meter, samt flere luftvern- og panservernkanoner. Det meste av skytset var krigsbytte fra tyskernes invasjoner i andre land i Europa. Selve fortet ble opprettet i mai 1941 og fungerte fram til januar 1943 som skolebatteri for hærens kystartilleri, da denne funksjonen ble flyttet til Stavern.
Anlegget hadde ellers flere tunneler i fjellet, den lengste omtrent 120 meter lang. I tillegg kommer blant annet bunkere, forlegningsbrakker, løpegraver, lyskastere, piggtrådgjerde, nærforsvarstillinger, brystvern og minefelt.
Fra fortet er det fri sikt over sjøen mot Onsøy og Hvaler i øst. Mot sør er det åpent hav, mens det i vest er sikt mot Svenner fyr og kyststrøkene av Telemark og Vestfold.
Fortet skal aldri ha vært i direkte kamp, men deltok i flere anledninger i beskytning av allierte fly. Etter krigen ble det meste av anlegget tatt over av Kystartilleriet, mens enkelte deler raskt ble frigitt. I 1957 ble Folehavna fort modernisert, og hovedskytset ble byttet ut med tre 10,5 cm kanoner montert i grube med paddeskjold.
Den militære aktiviteten ved anlegget ble lagt ned i 1993.
I begynnelsen av 2009 ble det kjent at Skifte Eiendom ønsker å gjøre ytterlige sikring av området, spesielt for å verne turgåere mot farer fra konstruksjonene Denne sikringen innebar fjerning av de fleste spor etter militær aktivitet på Vesterøya. Etter en langtrukket prosess med stort lokalt engasjement mort riving, endte det med at Skifte eiendom fikk tillatelse av Sandefjord kommune til å gjennomføre rivingen.Sikringen ble berammet til å starte 19. oktober 2009, og planlagt ferdig til 1. desember 2009. Selv med rivingen av deler av anlegget i 2009 er det ikke noe tvil i dag om at man befinner seg på kystfort.
Flere burde få opp øynene for dette turparadiset
Stavern har Rakke, Tjøme har Verdens Ende, og Sandefjord Folehavna. Bor du i eller i nærheten av Sandefjord og ennå ikke har vært på Vesterøyas sydspiss, prøv dette fantastiske svaberlandskapet før du reiser den lange turene til Verdens Ende eller Rakke. Du får minst de samme majestetiske naturopplevelsene som de andre nevnte stedene, og felles for alle tre steder er at de ligner på hverandre i landskap og alle har samme utsatte geografiske posisjon ut mot storhavet og får reale prøvelser fra vær og vind året rundt.
God tur!
Slik finner du fram til Folehavna
Dra mot Vesterøya, og når du tror du har kjørt langt nok kjører du litt til. Der finner du Folehavna i all sin prakt, omringet av skog og svaberg på alle kanter.
Bil
Folehavna ligger på Vesterøya i Sandefjord og det er bare å følge hovedveien ut så langt den går. Til slutt ender du opp på p-plass og herfra er det omtrent 20 minutter å gå i rask gange.
Sykkel
Her sykler du samme vei som man kjører bil, men om du vil ha en mer variert og kontrastrik sykkeltur, så velg å sykle kyststien på Vesterøya i stedet.
Sykkeltur på Kyststien
Turen starter med kupert skogssti gjennom Holtåsen og Tangenåsen. Deretter passeres campingplassene Sjøbakken, Langeby og Vøra - langs vestsiden av Vesterøya. Turen går videre ut til Folehavna fort, det sørligste punktet på Vesterøya. Turen returnerer langs østsiden av Vesterøya, ved Båtsdalen, Hummelen, Buerskogen og Ormestadvika.
Noen deler av skogsstiene langs returveien mellom Hummelen og Ormestadvika er steinete, og kan være sølete dersom det nylig har regnet. Sykkel lar seg trille gjennom/rundt disse områdene.
Ruten er en av flere ruter merket med blå maling/staver/skilt. Sykkel med demping er en fordel på kyststien.
Slik reiser du med offenlig transport
Du kommer deg ikke like langt ut på Vesterøya med offentlig transport, men du må gå i ca 1,5 km fra endeholdeplassen Tveitan til du kommer til utgangspunktet for turen som om du hadde kjørt bil.
Overnatting i nærheten av Folehavna
Om du har lyst til å overnatte i telt eller hengekøye når du er på tur ved Folehavna, så prøv vårt tips:
Fra p-plassen er det to veier/stier som leder sydover. Du går på den (den til høyre når du ser sydvest) som har vegbom i starten. Følg denne, først er det et parti med skog, så etter en slakk oppoverbakke kommer man ut av skogen og det er kraftige svære svabergkoller på begge sider av veien - her tar du av veien - på høyre side av veien og går opp på stien som går opp på kollene og følg stien som nesten ikke er synlig, etterhvert ser du tydelig at stien går ned i en trang liten kløft, gå ned i kløften og klatre opp fra kløften, når du kommer på toppen har du nydelig utsikt over Sandefjordsfjorden, Ytre Oslofjord. Her er det supert og telte. Det er bratt ned til sjøen her, så vær forsiktig om du har barn osv. Ca. 300 meter unna har du en flott sandstrand i Folehavna badestraand, som ligger kloss inntil stien.
Vil du ha mer ly på vindfulle dager kan du finne utmerkede teltplasser i den enorme kløften litt lenger syd fra teltplassen beskrevet ovenfor. Du kommer hit ved å gå ut på stien igjen og bare etter kanskje 50 meter så ser du denne kløften på høyre side av veien (vest).
I tillegg kan du jo også finne andre fine hengekøyeplasser ved å lete her ytterst på Vesterøya. Husk teltreglene er de samme som for hengekøye, minimum 150 fra nærmeste husstand og ikke i dyrket mark. Se de her: https://www.sommerferieinorge.no/telttur-i-norge
KIlde: Visit Oslofjorden, Wikpedia, Sandefjord kommune, UT.no