Oslo Fjord Pictures

 Nevlunghavn

En av de mest kjente og best bevarte fiskehavnene i fylket Vestfold og Telemark, er uten tvil Nevlunghavn. Kystperlen Nevlunghavn er innrammet i gamle hvite trehus som klynger seg ned mot havnen og havet. Det sies at du kan finne sjelefreden i Nevlunghavn, og det kan vi skrive under på. Lyset og utsikten over Skagerrak fra Nevlunghavn er enestående og inspirerende.

«Havna» tilhører de fiskehavnene som mer enn andre har lykkes i å beholde sitt genuine preg. Her føler en virkelig at man er i et rustikt fiskehavnmiljø med fiskere og seilere, der fiskebåtene legger til med nyfanget fisk og skalldyr og miljøet er koselig gammeldags. Og rett utenfor Nevlunghavns beskyttede havn råder Skagerrak som nærmeste nabo.

En av Norges vakreste kystperler

Nevlunghavn er og blir noe helt for seg selv. Knapt noen uthavn utenfor Sørlandet har bevart et så sørlandsk preg som Nevlunghavn. Å vandre i Nevlunghavns gater er som å ta noen skritt tilbake i tid. Husene ligger skjermet mot vær og vind og viser at dette har vært et velstandssamfunn arvet på fiske og losvirksomhet.

Stakitt, roser og små idylliske hager. Fotograf: Eva Kristin Bergersen

Her har det vært bebyggelse helt tilbake til 1600-tallet. De idylliske husene ligger lunt til på østsiden av det dominerende Havneberget, som tar av for den ustanselige sørvesten. Her er velstelte hager, fine rusleveier og hvite stakittgjerder.

I Nevlunghavn er det alltid en fin anledning til spasertur langs kanalen og havnen som er full av forskjellige båter som klunker tett ved siden av hverandre. Det er her, nede ved vannet det meste hender: her legger seilbåtene til i den populære gjestehavnen sommerstid, her treffes man på bryggen for å snakke om vær og vind og sist, men ikke minst, her ankommer daglig den nyfangede sjømaten som man nå i hyggelig lag i sjøbodenes uteserveringer skal innta fra havets festbord.

Maleriske Nevlunghavn

Når de rødmalte sjøbodene sammen med de hvitmalte trehusene som utgjør Nevlunghavns havn, speiler seg i det blanke vannet, føles det nesten som man befant seg i et nasjonalromantisk maleri, malt av en av alle de kunstnerne som har latt seg inspirere her gjennom tidene. Og det til tross for at de fleste bygningene som omgir havnen nå rommer fritidsboliger, private husstander,restauranter, gallerier og klesbutikker, og at det kan bli ganske livfullt her på varme sommerkvelder, så råder det en umiskjennelig atmosfære av en fredelig fiskehavnidyll i Nevlunghavn.

 
“Rekefabrikken” på Vadboholmen huser på nytt et galleri i den gamle hermetikkfabrikken.

“Rekefabrikken” på Vadboholmen huser på nytt et galleri i den gamle hermetikkfabrikken.

 

Så mange fine opplevelser

Nyt fisk og skalldyr i verdensklasse i Nevlunghavns havn, akkompagnert av måkeskrik, salt sjøluft, vakre gamle trebåter og fiskeskøyter som ligger side om side.Her kan du ha en koselig piknik på bryggekanten og se på båter i alle varianter.

Opplev kunst i galleriene. Barna mener at man kjøper verdens beste soft-is her. Ta en rusletur med din kjære i de små, krokete gatene med hvite gamle trehus, med sine stakittgjerder og rosebusker.

Du kan vandre i mørke og fuktige skoger og padle i den lyse og strålende skjærgården. Innta lunsjen på Nevlunghavn Bakeri & Conditori – Norges beste bakst, det sier seg vel selv når et så stort bakeriutsalg klarer seg på et så lite sted året rundt, men desto hyggeligere. Nevlunghavn må oppleves!

Utenfor de innbydende sandstrenden ligger havet der og glitrer. Sølvglinsende og fristende for sommergjester i både plast- og trebåter. Sansen har de for tilfeldige strandhugg på holmer og skjær. Innerst i vikene finner vi godt utstyrte campingplasser for de som foretrekker en mer organisert nærkontakt med andre mennesker.

Strendene gjør Nevlunghavn til familiens ferieparadis

Nevlunghavn er virkelig hele familiens ferieparadis. Nevlunghavn er et populært ferieområde med mange hytter og sommerhus og campingplassen Oddane Sand, som har en av Vestfolds flotteste badestrender. I Nevlunghavn og i området som ligger innen en radius på 5 km finner du flust av herlige perler her og der. Om dagen er de fleste sommergjestene i Nevlunghavn naturlig nok på stedets fantastiske badeplasser.

På begge sider av Nevlunghavn er skjærgården fylt med innbydende viker og livlige strender. Der kan hele familien koble av i ferien og svømme og solbade. Legg badehåndkleet i den varme sanden og dypp tærne i vannet. Alle sandstrender i området er svært barnevennlige og noe av det beste du finner av badestrender i Norge. Også de små øyer og holmer som ligger rett utenfor Nevlunghavn, er flittig i bruk av båtfolket.

Oddane Sande

Oddane Sand er en sandbukt på sydsiden av Nevlunghavn. Fantastisk badestrand med krystallklart vann og flere volleyballbaner. Her har KNA en stor 3-stjerners campingplass. Hit kommer de samme sommercampere igjen år etter år, og det skal mange års ansiennitet til før en oppnår å få sette campinghengeren på de mest populære stedene der.

Omrestranda

Omrestranda

For å komme til sandstranden Omrestranda tar du av til venstre rett før du ankommer Nevlunghavn (rett ved parkeringsplassen og bussholdeplassen). Omrestrand ligger nordøst for Nevlunghavn og er en strandslette med langgrunne sandstrender. Den fine sandbunnen og åpne farvannet mot vær og vind gjør stedet velegnet for brettseilentusiaster.

Nevlunghavn-@camillasphotos--50.jpg
Nevlunghavn-55feerq3.jpg

De to bildene ovenfor er fotografert av @camillasphotos

Bramskjæra

Bramskjæraholmene er et populært båtutfarts- og badested. Bramskjæra ligger ca 800 m sydøst for Nevlunghavn. Disse fantastiske småøyene er båtfolkets favoritt, og det samme med kajakkentusiastene som hver vinter teller uker og dager til første vårtur til Bramskjæra. Friluftsområdet omfatter begge Bramskjæra, småholmene og skjærene mellom dem. Øyene er dominert av svaberg med sprekkvegetasjon og mindre, spredte sletter, men terrenget er forholdsvis jevnt og lett å bevege seg i. Nord for den markert bukten på Vestre Bramskjær finnes en større sammenhengende slette. Telting i henhold til Friluftslovens bestemmelser. På Vestre Bramskjær er det gangbro over til et av småskjærene ved bukten i syd (Billebukta).

De fire bildene ovenfor fra Bramskjæra er fotografert av @camillasphotos

Gurvika er et feriested for funksjonshemmede. Havvendt bukt med stor sydvestvendt sandstrand umiddelbart øst for Oddane Sand. Anlegget har 22 hytter, sentralbygg for beboerne, hus for møter og sosialt samvær samt svømmehall med oppvarmet saltvann. Muligheter for ballspill med mer. Rampe for rullestolbrukere på stranden.

Sensommerkveld i Nevlunghavn. August 2008.

Verneverdig tettsted på Vestfolds ytterste utpost mot Skagerrak

Som en av de virkelige perlene langs Norges kyst var det ingen overraskelse at Nevlunghavn fikk plass på UNESCOs liste over bevaringsverdige tettsteder. I 1991 ble Nevlunghavn utpekt som Vestfolds kandidat til Riksantikvarens utnevning av de best bevarte stedene i Norge.

Godt bevart. Det flotte og detaljrike fotografiet ovenfor viser fiskehavna i Nevlunghavn. Se på et bilde lenger opp på denne siden, som er fra vår tid og fotografert omtrent med samme kameravinkel, så vil du se at det er ikke mye som er forandret he…

Godt bevart. Det flotte og detaljrike fotografiet ovenfor viser fiskehavna i Nevlunghavn. Se på et bilde lenger opp på denne siden, som er fra vår tid og fotografert omtrent med samme kameravinkel, så vil du se at det er ikke mye som er forandret her langs kanalen med alle fiskebåtene og tresnekkene. Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling. Anmerkninger til bildet var: fotograf :ukjent. Bildet er oppgitt å være fotografert i 1947 eller i 1948.

Dette brakte samtidig Nevlunghavn inn på UNESCOs internasjonale liste over verneverdige tettsteder. I kommuneplanen for Larvik er Nevlunghavn et av de stedene som er underlagt spesielle verneregler. Reglene omfatter ikke bare en vesentlig del av tettbebyggelsen (ca. 70 hus), men også de karakteristiske rundsvaene, som bebyggelsen smidig føyer seg inn etter.

Søndagskveld siste helg i august og de fleste gjester har reist hjem for helgen.

 

Greta Garbo badet her

Med sitt maleriske eksteriør har Nevlunghavn naturlig nok alltid hatt en sterk tiltrekning på kunstnere. Siden 1880-årene da kunstnere og velstående livsnytere «oppdaget» stedet, har Nevlunghavn fungert som en magnet på kunstnere og kreative sjeler.

 

Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling. Anmerkninger til bildet var: Fotografiet lå i konvolutt merket "1930 og 1931, Stavern Nevlunghavn, Larvik, Vestfold”. Fotograf: Gunnar Holmsen (1880-1976).

 

Store malere har operert her og signert bilder herfra: Adolph Tidemand, Hans Gude, Fritz Thaulow, Nils Hansteen, Gerhard Munthe, Thorolf Holmboe, Harald Sohlberg, ja like til vår egen tids Odd Nerdrum.

 
Oljemaleriet “Fra Nevlunghavn”. Annette Anker (1851–1885) - Nasjonalmuseet

Oljemaleriet “Fra Nevlunghavn”. Annette Anker (1851–1885) - Nasjonalmuseet

 

Malerier fra Nevlunghavn henger i Nasjonalgalleriet. Glasskunstner Benny Motzfeldt har hørt til de sesongbundne havninger. Nevlunghavn var mellomkrigstidens jet-set og bohem-havn.

 

Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling Nevlunghavn, Larvik, Vestfold

Gerhard Munthe (1849 - 1929) malte maleriet “Utsikt over Nevlunghavn”

Gerhard Munthe (1849 - 1929) malte maleriet “Utsikt over Nevlunghavn”

De to gjestgiveriene i Nevlunghavn konkurrerte om sommergjestenes gunst, noe som drev det mondéne klima opp til store høyder. Charlston og ragtime var velkjente rytmer i Nevlunghavn. Lokalpatrioter skryter med rette av at Greta Garbo har badet her, at Sonja Henie har spilt tennis her og at Wildenvey har flørtet her. Utstillinger og andre kunst- og kulturaktiviteter arrangeres ofte i det gule huset på den lille halvøyen midt i havnen. Her er det årlig sommerutstilling med lekre interiør og designgjenstander. Den tidligere rekefabrikken Vadboholmen Hermetikkfabrikk lå i dette bygget. Reker var den største eksportartikkelen i Nevlunghavn tidligere. Les mer lenger ned på siden om det “gule huset på holmen.”

Båtturister strømmer til den pittoreske havnen i Nevlunghavn Godt og lunt ligger havna til mellom de ruskete Rakkebåene i nord og den værharde Langesundfjorden i sør. Fotograf: @legjervik

Båtturister strømmer til den pittoreske havnen i Nevlunghavn Godt og lunt ligger havna til mellom de ruskete Rakkebåene i nord og den værharde Langesundfjorden i sør. Fotograf: @legjervik

Fotograf: Eva Kristin Bergersen

Fotograf: Eva Kristin Bergersen

Fotograf: Eva Kristin Bergersen

Fotograf: Eva Kristin Bergersen

Nevlunghavns naturskapte landemerke

Den kjempestore steinen du ser på Humlesekk, skjæret utenfor den store odden syd for Havna, kalles «Munken», og er nesten som et varemerke for Nevlunghavn. «Munken» på skjæret Humlesekken, ser ut til når som helst å ville rulle ut i havet. «Munken» er en stor flyblokk av larvikitt på et skjær av lavafjell. I følge et gammelt sagn skal steinen være kastet hit av en kjempe på øya Jomfruland utenfor Kragerø. Det var to jutuler som beilet til en jomfru på Jomfruland.

«Munken» på skjæret Humlesekken

Hun bestemte da at den som kunne kaste en stein lengst fra Jomfruland skulle få henne. En av steinene havnet på Humlesekken, og har siden ligget der, en annen ligger på den andre siden av Havnebukta og en tredje i en privat hage like ved brygga i Nevlunghavn. Geologene holder derimot på sin forklaring om at steinen «Munken» er her som et resultat av isbreenes masseforflytning under siste periode av istiden.

Nevlunghavns historie preget av havet

På havet har havninger flest gjennom alle generasjoner hatt sitt arbeid enten i de nære farvann eller under mer fjerne himmelstrøk. Strandstedet vokste i takt med sjøfartens og fiskerienes utvikling.

Nevlunghavns historie er først og fremst knyttet til fiske og losvirksomhet. Fiske i ulike former har alltid vært en av hovednæringene i Nevlunghavn. Det har vært drevet både som matauk, som inntektskilde, som ren profesjonell næring (for eksempel reketråling) og – i perioder – som ren industri (sildefisket).

Fiskebåt seilende forbi Løvallodden med kurs for Nevlunghavn som skimtes så vidt der borte i sydvest. Fotograf: Hege Benedicte Fossum

 

I de store sildefiskeriene i 1890-årene drev mer enn 50 skøyter drivgarnfiske fra Nevlunghavn. Det lå på denne tiden et stort salteri i havna i Nevlunghavn (sjøstua).

De første innbyggerne som slo seg ned her i andre halvdel av 1600-tallet, drev med losing og fiske. Etter hvert vokste det fram en karakteristisk bebyggelse lunt plassert under Havneberget – eller Kikkærsberget, som havningene kaller det.

På grunn av Nevlunghavns strategiske plassering har losyrket vært en viktig næring. Her på Havneberget satt losene og speidet etter skip som skulle ha los. Stedet ble kjent for sine modige og dyktige loser. Losyrket gikk i arv fra far til sønn i generasjon etter generasjon.

 
 
Oljemaleriet “Fiskeren og hans datter” Malt i 1861 av Tidemand, Adolph (1814-1876). Folkelivsbildet med Fiskeren og hans datter har Adolph Tidemand malt seks ganger inkludert en pastell. Motivet er fra Nevlunghavn.

Oljemaleriet “Fiskeren og hans datter” Malt i 1861 av Tidemand, Adolph (1814-1876). Folkelivsbildet med Fiskeren og hans datter har Adolph Tidemand malt seks ganger inkludert en pastell. Motivet er fra Nevlunghavn.

 
 

I 1861 besøkte maleren Adolph Tidemand Nevlunghavn og malte akvarell-portretter av sju av losene. Akvarellene er gjengitt i boken Adolph Tidemand og folk de møtte av Aagot Næss.

 
fiske bat image-asset.jpg

I dag er det fortsatt fiskere som nesten daglig setter kurs mot fangstfeltene i Skagerrak. Det er riktignok ikke mange yrkesfiskere igjen, men tilstrekkelig til at Nevlunghavn har et eget fiskemottak.

Bodde det folk her før 1600-tallet?

Til tross for at Nevlunghavn har en strategisk beliggenhet ut mot havet og at stedet ligger i et område hvor vi vet det har ferdes folk her på land og sjø i vikingtiden, så er det ikke funnet tilstrekkelig kulturminner til at man kan fastslå at det har vært et samfunn her i fast bosetning før 1600-tallet.

Uansett om det ikke er noe som viser at små samfunn har hatt bosetting her, så kan mye tyde på at det har vært enkeltstående gårder i middelalderen her, som har ligget spredt rundt i området ved dagens Nevlunghavn. Rett inn og nord for havnen og ned for tunet på Nevlungen nedre ligger Laberget. Dette kan være et eldre landingssted. Navnet regnes å være fra vikingtiden, men her henger det trolig sammen med utskiping av trelast i senmiddelalderen. Gårdsnavnet Nevlungen er flertallsordet Niflungar. Førsteleddet nifl- finnes i norrønt i form av Niflheimr. I norrøn mytologi var det navnet på den dypeste del av dødsriket. Muligens kan gårdens navn vise til den mørke fargen på åsene rundt.

Vakkert vårbilde fra Nevlunghavn viser galleriet Rekefabrikken, midt i bildet. Fotograf: @camillasphotos
 

Gallerier i Nevlunghavn

Her på solsiden av Skagerrak hører liksom feriesommeren til å få påfyll av kunst og kultur, litt åndelig føde. på en ellers bekymringsfri sommerdag med bading og avslappende solbad på de oransje svabergene her og der. Det er sensommer og noen kunstnere har pakket sammen sine verk, men det skjer flere utstillinger fremover og noen av de pågår akkurat nå. Det har vært en begivenhetsrik sommer i Nevlunghavn, og kanskje er det den beste i antall besøkende noen sinne.

Få med deg denne flotte sommeren i Nevlunghavn du også, det er både tid og godvær igjen. Nevlunghavn kan friste med to flotte gallerier. Rekefabrikken holder til på Vadboholmen ved innløpet til båtkanalen, du vet det karateristiske gule huset som mange assosierer Nevlunghavn med, også mange av de som aldri har vært her. Se hvilke utstillinger som pågår i Rekefabrikken - >

Rekefabrikken var opprinnelig Vadboholmen Hermetikfabrik, og ble bygget i 1933 etter at det på denne tiden var blitt vanligere med reketråling. I hermetikkfabrikken ble det lagt ned reker på boks og senere sjøkreps, hummer, makrell i tomat.

Ved utvidelse av fabrikken før krigen ble det bygd røkerirom for sild og makrell, og stekemaskin for fiskekaker, som ble lagt på bokser. Virksomheten ved Vadboholmen Hermetikfabrik varte til noen år etter krigen. Det var den eneste gjenværende hermetikkfabrikken i sitt slag i Europa. I 1993 mottok Vigdis Yran Dale Larvik Kommunes Kulturpris for sitt arbeide med restureringen og istandsettingen av den gamle fabrikken i 1983, og for formidling av kunst og kultur i Nevlunghavn i 10 år, frem til 1993.

Det er ikke å forundre seg over at kunstnere til alle tider har funnet inspirasjon og motiver her nede på solkysten. Idyllen er mange. De små hvitmalte husene på de få grønne flekkene fullender på en harmonisk måte inntrykket av det naturen selv har skapt.

Kortreist kulinarisk lykke

FISKEBUTIKKEN HAVNA FISK & SKALLDYR

Med spiskammerset Skagerrak som nærmeste nabo til Nevlunghavn, pluss dyktige folk i fiskemottaket og i fiskebutikken som ligger vegg i vegg, så kan man være sikker på å få fersk og kortreist sjømat som tilfredsstiller den mest kresne gane.

All mat i dag skal gjerne være kortreist. Ordet kortreist blir brukt i så mange sammenhenger for tiden, ja, i så irriterende stor grad at det har utviklet seg til å bli et eget begrep på hva som defineres som god kvalitet hva gjelder matvarer. Setter man på merkelappen "kortreist", så har det nesten blitt slik at det da er automatikk i at matvaren holder høy klasse. Det er jo ikke nødvendigvis slik virkeligheten er, men selvfølgelig er potensialet for god kvalitet større desto kortere næringskjeden er. 

nevlunghavn+dqdimage-asset+(5).jpeg

Tips: Finn deg en piknikplass i Nevlunghavns idylliske skjærgård. Det er mange steder å velge i. Havets delikatesser får du i havna.

Det er jo ikke det at matvarene er kortreist i seg selv som gjør at smaksløkene tilfredsstilles i øverste klasse - det er når den kortreiste maten er av virkelig god kvalitet at vi også kan skryte av at den er både kortreist og i topp klasse - rett og slett kortreist kulinarisk lykke!

Fiskemottaket og fiskebutikken i havna fikk en ny giv for noen år siden da nye eiere overtok driften. Med knappe 700 innbyggere og at Nevlunghavn er lokalisert "utenfor allfarvei" skulle man tro at det er vanskelig, eller så og si umulig, å drive butikk på helårsbasis med fortjeneste her. Men i dette tilfellet var det personer med pågangsmot og et brennende hjerte for Nevlunghavn som overtok driften.

Det sies fra fortrolig hold at det har vært et godt år så langt for fiskebutikken. Denne sommeren med Norgesferie på de fleste nordmenn gjorde at Nevlunghavn kanskje har hatt “tidenes sommer”, Covid-19 situasjonen har slått veldig heldig ut på slike små turistdestinasjoner som Nevlunghavn.

Dette er steder som ellers i høysesongene ellers er prisgitt hyttefolk og campinggjester, men i år har altså dagsbesøkende badegjester og båtfolk vært her i stort monn. Alle monner drar, og det er godt for slike småsteder som Nevlunghavn som har lite besøk ellers i året.

De fire bildene ovenfor er fra Facebook-siden til Havna Fisk & Skalldyr

Utenfor sommersesongen selges de samme gode råvarene i Nevlunghavn, men da med utsalg fra fiskevogn som står plassert utenfor bakeriet (på høyre side av veien i det du ankommer Nevlunghavn).

Åpningstider for butikk og fiskevogn:

Onsdag til Fredag 10 - 16. Lørdag 10 - 15
Telefon 40334040

 

Møteplassen med duft av fristelser

Nevlunghavn Bakeri & Conditori

Om du har lyst på en god kopp kaffe og la skravla gå med hyggelige havninger så tar du en koselig pause på Nevlunghavn Bakeri & Conditori. 

Det familiedrevne bakeriet består av ekte lokalpatrioter som gjør sitt ypperste for at du skal få et hyggelig opphold i Nevlunghavn.

I tillegg til å være et bakeri og møteplass fungerer bakeriet nærmest som Nevlunghavns turistkontor for alle solhungrige tilreisende til Nevlunghavn og omeng. Her spørres det blant annet om; nærmeste vei til stranda, hvor får man kjøpt plaster, kan man kjøpe ferske reker på brygga, hvor lenge har dere åpent i dag, hvor kan man slå opp teltet, er det mulig å bestille bløtkake med marsipanlokk og levere den direkte til kaffeselskapet på hytta, og hvilke hotell kan anbefales?

Nevlunghavn+baker-jenter.jpg

Allerede fra klokken seks på morgenkvisten blir morgenfuglene servert nytraktet kaffe og fristelser av fersk velduftende bakst. I tillegg til bakst og konditorivarer frister bakeriet med nydelige salater, stekt egg, påsmurte baguetter, ciabatta og rundstykker, pizza, hamburgere og ellers alt av typiske kioskvarer. Eller hva med en forfriskende soft-is på vei til stranden? Ferske aviser og magasiner er også kjekt til å ta med til avkobling på sandstranden.

Sommerens kaffepause tar du inne på Nevlunghavn Gjestgiveri. En stille stund for deg selv eller bli med på den lokale sladder sammen med godlige havninger.

Sommerens kaffepause tar du inne på Nevlunghavn Gjestgiveri. En stille stund for deg selv eller bli med på den lokale sladder sammen med godlige havninger.

Den nostalgiske lyden av knitrende bakeriposer blandet med duft av fersk bakst er sikkert noe de fleste av oss har et positivt forhold til.

Den nostalgiske lyden av knitrende bakeriposer blandet med duft av fersk bakst er sikkert noe de fleste av oss har et positivt forhold til.

Sommerens store tilstrømning av ferie- og badegjester til Nevlunghavn er stor stas for de ansatte på Nevlunghavn Bakeri & Conditori. Kjente ansikter dukker opp hver eneste sommer, og like sikkert som at sommeren kommer, stiftes også bekjentskap med nye feriegjester. En naturlig kontakt opprettes over en kaffekopp eller iskrem i solveggen. Slagordet til bakeriet er selvfølgelig; Kom som en gjest, reis som en venn!


Overnatting

nevlungavn-gjestgiveri-51.jpg

Hvor skal vi bo?

I dag drives det ett hotell i Nevlunghavn Før krigen var det to hoteller som tok i mot sommergjestene, og da for det meste fra det beskyttede og velstående borgerskap. Larvik by er nærmeste stedet med flere hoteller. Det er også et meget bra hotell i Stavern. Ellers er det godt utvalg av utleieobjekter på hytter og hus via AIRBNB. I tillegg kommer campingplassene i distriktet, så det er absolutt enkelt å finne overnatting.


Slik reiser du med bil til Nevlunghavn

 

Slik reiser du med kollektivtrafikk til Nevlunghavn

Fyll inn hvor du reiser i fra, så ordner reiseplanleggeren alt med å presentere de reisealternativer som finnes og alle tidspunkter:


Kilder:

Vestfold og Telemark Fylkeskommune, Wikipedia, Lokalhistoriewiki, Fredrik Jensen: Nevlunghavn – serr'u. 1988. NRK, Aftenposten, VG

Andre nyttige web-sider om Nevlunghavn:

www.nevlunghavnlosen.no

www.langsveien.no

www.gurvika.no

www.nevlunghavnbakeri.no

www.oddanesand.no

www.omlidstranda.no

www.visitnevlunghavn.no