Oslo Fjord Pictures

 STOKKØYA / STORE ARØYA / LILLE ARØYA

Velkommen til Øyane!

 

 Ved den gamle fylkesgrensen mellom Vestfolds og Telemark, lengst ut i Langesundsfjorden, ligger skjærgårdsriket Øyane med Stokkøya, Store Arøy, Lille Arøy og Vesle Arøy.

 

Idyll i sundet mellom Store Arøya og Lille Arøya.

De fire øyene ligger ikke mer enn et par minutters svømmetak mellom hverandre. Lille Arøy er den nordligste av øyene, med Vesle Arøy i vest, Stokkøya ligger øst for Store Arøy, som er den sydligste av øyene og ligger der som en siste skanse mot Skagerrak. Øyene ligger i en fantastisk skjærgård i den ytre delen av området mellom Helgeroa og Langesund.

Skjærgårdsparadis. Her fra sydenden på Lille Arøya. Geiterøya i bakgrunn.

I tillegg til øygruppen Øyane ligger dere flere flotte naboøyer innover i Langesundfjorden og de består av Siktesøya, Bjørkøya, Sandøya, Løvøya, Oksøya, Langøya, og Håøya. Men i denne turbeskrivelsen er det Øyane Arøyene og Stokkøya vi beskriver.

Arøyene danner et unikt område med stille sund, svaberg og en rekke hytter. Sundet "Bukkespranget" deler Lille og Vesle Arøya, og syd for Lille Arøya ligger "Arøyskjæra" med mange små holmer og skjær ut mot det åpne området "Dypingen".

Slikt frister til barbeint vassing, sier nå bare vi. Fredriksen-stranda på Søndre Sandøy.

De fleste bygningene på øyene er sommerhytter, men det er noen få fastboende på øyene, hovedsakelig fiskere og noen kunstnere. Øyene er forbundet med fergeforbindelse med Helgeroa og Langesund hele året. I sommerhalvåret er det naturlig nok en betydelig trafikk av sommergjester på fergeforbindelsen. Det finnes ingen sommeråpen kiosk eller butikk på øyene, så husk å ta med proviant før du reiser fra fastlandet og ut til øyriket. Om du skal oppholde deg på øyene over flere dager så kan du jo reise med båten til Helgeroa eller Langesund for etterfylle proviant og varer.

helgeroaaroyeneoyhopping-insta-helgeroa-langesund-img_1129.jpg

Arøyene og Stokkøya er svært godt egnet for friluftstur og byr på variert natur og gode turopplevelser.Velger du en tur til en av øyene i sommer, så er du sikret en idyllisk tur enten du ankommer med egen båt eller med fergen fra Helgeroa eller Langesund. Øyene ligger såpass langt ut i fjorden at nesten uansett hvor du ferierer eller bor i Vestfold og Telemark, så vil en reise ut hit kunne beskrives som en lang dagstur. Det er også det som gjør det så spennende å besøke disse relativt ukjente øyene.

Padleparadis. Om du vil oppleve øyriket på egen hånd, kan du enkelt bedrive øyhopping og ta deg ut i øyene med en kajakk. Stokkøya, Store, Lille og Vesle Arøy er fantastiske padleperler med sine smale, sjarmerende sund og glattskurte svaberg på yttersiden mot Langesundsfjorden og med Skagerrak i vest.

Selv om det er mange hytter på øyene så er det områdene uten bebyggelse som er størst. Her finner du store områder med skog, små sandstrender og mye svaberg. Her strømmer rent havvann fra Skagerrak rett inn, og fine fiskeplasser hvor fisken biter ofte og godt.


Store Arøya

Øya byr på godt turterreng, spennende flora, kulturminner og gode bademuligheter.

Topptur. På Store Arøya er det flere fine topper du kan besøke. Om det ikke er snakk om svimlende høyder, så er det flere fine utsiktsplasser du får et fint perspektiv på den omkringliggende skjærgård. Her fra topp ovenfor Fredriksen-stranda. Nærmest ligger Arøykilen med holmene Arøyskjæra. Fastlandet bakerst i bildet skimtes bebyggelse i Langesund og Stathelle, samt Brevikbrua.

Jungel

På den største øya, Store Arøya, kan det enkelte steder være svært så tett vegetasjon at du knapt ser stien, og med all den frodige vegetasjonen og fuktige leirjorden minner det nærmest litt om sumpskoglignende jungel.

På Store Arøya kan du faktisk vandre i en time uten å se sjø, selv om havet i luftlinje sjelden er lenger borte enn 100 meter. Det er flotte sandstrender flere steder på øya.

Store Arøya er variert i terreng og med usedvanlig kontrastrik natur. Det er en kupert øy med alt fra flate gressenger, til bratte bakker, klover og raviner, tett med skog med partier av både løv bar, sandstrender, rullesteinstrender, svaberg og klipper.

Kalkstein og jernbane

I Slåvika er det spor av gammelt kalkbrudd i forbindelse med Norsk Hydros virksomhet på Notodden. Geologien omkring Slåvika er spektakulær. Vi kan jo ta med som en kuriositet at det har vært jernbanespor på Store Arøya. Da Hydro startet sin kalksalpeterproduksjon på Notodden i 1905, hadde Sam Eyde vært på Store Arøya og gjort avtale om levering av kalkstein herfra. Dagbruddet ble åpnet i 1905 og ble drevet i noen få år. I Slåvika på sydspissen av Store Arøya, ble det bygget en liten jernbane/trallebane for å frakte steinen ned til brygga. Her ble steinen lastet opp på lektere, som ble slept til Notodden. Steinen var lys og ga Norgesalpeteren en lys og gulbrun farge.

Telting og friluftsliv

I Slåvika er det fine muligheter for telting. Ovenfor den lille rullesteinstranden er det par idylliske gressenger. Det er også fint å telte andre steder på øya, og dette er steder du kan finne selv etter hva du foretrekker av teltplass - husk teltreglene (klikk her), vis hensyn, ta med godt humør og respekt for naturen. Det går sauer på øya. Disse er inngjerdet og publikum bes om å holde portene lukket.

helgeroa-store-aroya-23.jpg
helgeroa-aroya-57.jpg
helgeroa-aroya-23.jpg

Annen overnatting, toalettfasiliteter, og lekeplass.

Like ved ferjebrygga Lindtein ligger Arøyaskolen med overnattingsmuligheter, ca. 30 sengeplasser. Her er det fint å bade og fiske småkrabber. Det også lekeplass og toalettmuligheter her. For overnatting på Arøyaskolen kontakt helgeroafergene.no på Tlf: 47 27 57 02. Leie av liten hytte til 4 personer. Kontakt Vigdis Skou, 930 33 158.


Lille Arøya

Velkommen til skjærgårdens Saltkråkan!

På Lille Arøya er det noen flotte utsiktspunkter hvor du har et flott 360 graders skue til Langesund, Porsgrunnlandet, Mørjefjorden, Helgeroa og Skagerrak. Lille Arøya har også et spennende landskap av utallige holmer og skjær vendt ut mot Skagerrak. Her kan du bokstavelig talt «øyhoppe» og finne ditt favorittsvaberg for solskinnsdagen.

Gråværsdag på Lille Arøya.

 

Gå Lille Arøya på langs

Den største samlingen av hytter finner du på sydsiden og fra syd kan du gå gjennom flott skoggsti til nordenden av øya hvor det også er noen hytter. Fin tur igjennom frodig skog. Ellers kan man velge å gå to andre traseer fra syd til nord; følg skrentsiden ut mot fjorden på vestsiden av øya. Her er det noen steder litt ulendt og bratt, men det går bra så lenge du er forsiktig. Det tredje alternativet er å gå midtlinjen fra syd til nord. Halveis får du strålende utsikt fra 42 moh. Dette er høyeste toppen i øyriket.

Lummert og stille før himmelens sluser skal åpne seg. En liten familie på vei ut til krabbefiske.

Bukkespranget

Det smale og idylliske sundet mellom Lille Arøya og Vesle Arøya kalles Bukkespranget. Det hevdes at navnet kommer av en observasjon av en bukk som faktisk klarte å hoppe over det smale sundet med de bratte bergveggene.

Det er bare Bukkespranget som skiller Vesle Arøya fra Lille Arøya. Kilometervis med film er brukt opp gjennom årene i denne passasjen.

 

 

Stokkøya

Stokkøya er en fin og rolig øy. Stokkøya er den av øyene med færrest hytter (50), om vi ser bort i fra lille Vesle Arøya med sine 7 hytter. Øya er svært så rikt skolgkledd, men har virkelig noen perler av små badestrender.

Ankommer du øyriket fra Helgeroa, så er første stopp Frambrygga på Stokkøya, som båten legger til ved. På fine sommerferiedager er et myldrende liv av badende mennsker og solslikkende sjeler på sandstrender og brygger her ved det idyllske Stokksundet.

Området ved Frambrygga er utrolig familevennlig og passer utmerket for en dagsutflukt om tanken er man bare skal kose seg i fred en hel sommerdag. Derfor er det mange som hopper av båten her og blir her resten av dagen. Gjerne aktiviteter som krabbefiske fra bryggekanten, lek med ball på den store gressletten, og selvfølgelig bading.

Frambrygga

Øya er kupert i terrenget med relativ flat midlinje, men ofte med koller og skrenter som danner en vegg ned tilvannet. Utrolig frodig her sommerstid, og om du velger å gå tur ut på en oppdagelsesferd vil du få mange fine naturopplevelser. Vegetasjonen får vokse ganske villt her og det er med på å gjøre Stokkøya til en “uberørt øyperle”. Går du virkelig off-track, så er terrenget enkelte steder i nærheten av strandlinjen kronglete å komme ned til vannet, da det enten kan bli for bratt eller en vanskelig oppgave med å forsere kløfter og steinurer.

Idylliske Stokksundet. Stokkøya til venstre og Store Arøya til høyre.

Få minutters gange fra fergebrygga ligger en flott familievennlig strand. Samme sted er det en stor grasslette med lekeplass for barn og mulighet for telting. Ved telting kontakt vaktmester som bor på stedet. Rett sør for øya ligger Låven - en liten holme som er verdensberømt for sine sjeldne mineraler (Låvenitt).

Åpen slette på den sydlige delen av øya. Perfekt for aktiviteter og sammenkomster.

Spesielt på den sydvestlige delen av Stokkøya er det store areal med åpne gressletter og barnevennlige sandstrender. Ja, Stokkøya er nok den mest barnevennlige om man velger å bevege seg ut på tur. Skal man bare slå seg ned på en strandflekk med hele familien en dag, så spiller det egentlig ingen rolle hvilke av øyene dere velger. Gode skjærgårdsopplevelser får dere uansett.

Barn i vannlek på den lille sandstranden som ligger lengst sydvest på Stokkøya.

Barn i vannlek på den lille sandstranden som ligger lengst sydvest på Stokkøya.

 

Hytteparadis

helgeroa-Store-aroya-Lille-Aroya-Store-Aroya-og-Stokkoya-002.jpg
 

Øyene i Helgeroafjorden er svært vakre, og her ligger noen av de flotteste fritidsboligene i Larvik kommune. Nå er det bare ti fastboende.

 
aroyenehytteidyllVestfold.jpeg

 

Tur til Øyane i egen båt

Med egen båt observerer du enkelt at øyene ligger værhardt til, men du kan finne lune bukter å fortøye i. Det er bolter i vika på vestsiden på Store Arøya og på østsiden av Lille Arøy, samt flere bolter på Stokkøya, spesielt i det smale sundet, Stokkøysundet, som går mellom Stokkøya og Store Arøy.

I tillegg er det flere fergebrygger på alle øyene. Det er en større gjestebrygge helt i syd på Stokkøya. Det er en lun bukt og god havn i Bukkespranget. Innseilingen fra nord er trang, men det er dypt vann helt inn til fjellet på begge sider. Kommer du fra sør må du være ekstra oppmerksom og varsom, les sjøkartet nøye før du tar deg inn fra sør.


Slik reiser du med bil til Helgeroa eller Langesund

Det nærmeste du kommer Arøyene og Stokkøya med bil, er enten å parkere i Helgeroa og ta Helgeroafergene her ut til øyriket Øyane, eller at du parkerer i Langesund og tar Helgeroafergene ut til skjærgårdsriket Øyane.

 

Reiseplanlegger

Slik reiser du til Helgeroa eller Langesund med offentlig transport

Enkelt og greit; fyll inn hvor du ønsker å reise fra, så fyller du inn hvor du ønsker å reise til. Så vipps presenterer reiseplanleggeren alle alternativ reisemåter for deg.

Seilingsleden til Helgeroafergene og oversikt hvilke brygger båten anløper.


Overnatting på fastlandet