Oslo Fjord Pictures

Larvik-16.jpg

Sykkeltur

Larvik by - Stavern - Brunlaneskysten - Nevlunghavn - Mølen - Helgeroa

 Det er en unik skjønnhet som møter oss på sykkelturen til kystperlene Stavern, Brunlaneskysten, Nevlunghavn, og Helgeroa.

Planlegger du Norgesferie på sykkelsetet og ønsker å oppleve en norsk feriesommer på sitt beste, så bør du planlegge sykkeltur til Larviks kystområder. Visste du forresten at Larvik har så mange strender at du ikke rekker over dem i løpet av en sommer?

Fredriksvern verft i Stavern.

 

Larvik - byen med de bratte bakkene og kontrastrike bydeler

Stygg-pent og sjarmerende

Vi starter sykkelturen i Larvik. Det er en del attraksjoner og severdigheter som vi må få med oss i Larvik by før vi skal sykle den gyldne kystvei og skal besøke kystperlene på “Brunlanes-Rivieraen”.

Larvik er en by det er lett å bli glad. Her er det kort vei til en av skandinavias fineste skjærgårdsområder, og som vi skal besøke på sykkelturen vår, men hva med selve byen Larvik, er den verdt å bruke tid på, annet enn å starte sykkelturen her?

 
 

E18 og Farrisbroen, like utenfor Larviks bykjerne. Det er enkelt å reise til Larvik. Byen har et bra tilbud av offentlig transport med tog, buss, og ferge. E18 går nesten inn i bykjernen, og det er ikke mer enn knappe 2 timer med bil fra Oslo til Larvik. Kommer du med fly, så er nærmeste flyplass i nabobyen Sandefjord, og fra flyplassen kommer du deg enkelt å greit videre til Larvik, enten med tog eller buss.

Ingen slår denne byens kombinasjon av å ligge mellom to elver, ha en åpen fjord med horisonten i det fjerne, en stor vakker innsjø nærmest helt inn i sentrum og omkransende åser med Bøkeskogen kronende i bakkant. Larvik ligger der som en uslepen diamant.
— Per Bjønnes Kristiansen
 

Byen som er både kommune og by i fylket Vestfold og Telemark gir et litt rotete inntrykk for førstegangsbesøkende. Det er på en måte ingen sammenhengende planmessig stil som viser hvor du er og hva du kan forvente å finne. Rett og slett en lite oversiktlig bykjerne. Dermed gir førsteinntrykket en følelse av uryddighet mikset med gamle og nye bygninger om hverandre, og at det ikke er en spesielt pen by, men heller ikke stygg.

Det tror vi kommer av at bydelene i Larvik er så markant forskjellige og at på mange måter ligger byen i “3 etasjer”. Larvik er uansett en sjarmerende og flott by, og den vokser på deg positivt når du blir kjent med den og får sett de ulike bydelene.

Typisk Larvik! Sjarmerende del av Storgata i Larvik by. Fotograf: Gunnar Ridderstrøm

Vi skynder oss å legge til at om hva som oppleves som pent eller stygt er til en viss grad individuelt. Når vi diskuterer våre felles omgivelser blir det mer interessant om vi klarer å si noe presist om det vi opplever – ikke bare om det er stygt eller pent.

Vi vil absolutt anbefale at du starter med en dag i sjarmerende Larvik før du hiver deg på sykkelsetet og sykler drømmeturen nedover den vakre Brunlaneskysten, men med et besøk i Larvik by først, så vil denne sykkelturen bli både mer kontrastrik og lærerik enn om man bare hadde syklet fra den en idyllen til den andre, og og det skal vi forklare hvorfor her.



Maleriet “Larvik havn i måneskinn”. Johan Christian Dahl (1788–1857). Tollerodden og Larvik kirke dekker venstre del av bildet.


Hovedbyen

I bydelen Hovedbyen har du de bratte sentrumsgatene med koselige trebygningene og et flott stort torg. Og en bratt bakke opp fra de allerede bratte bakkene finner du byens grønne lunge og Norges mest kjente løvskog; Bøkeskogen!

Havneområdet nedenfor sentrumsgatene består av togstasjonen, noen hyggelige utserveringer og restauranter.

De siste 15 årene har Larvik by gått igjennom en positiv fornyelse av byen. Byen har jo i utgangspuktet mange perler, men som trenger “litt vind i seilene” for å få vist seg fram. Strandområdet på Langestrand fikk både nytt SPA-hotell og nytt kulturhus i 2009. Stranden på Batteritomta var også en populær badestrand før utbyggingnen av SPA-hotellet, men ble selvsagt rustet opp og tilpasset med nye fasiliteter i fornbindelse med utbyggingen.


Langestrand

I en forlengelse av havneområdet sydover ligger bydelen Langestrand med blant annet et SPA-hotell og et dominerende kulturhus,begge ved vannkanten. Bortenfor SPA-hotellet finner vi den flotte bystranden. Omtrent på andre siden av veien for SPA-hotellet ligger det gamle industrisamfunnet til Fritzøe jernverks masovner i Hammerdalen. Her finner du også Larvik Museum i pittoreske fasiliteter, nærmere bestemt i Verksgården.

Larvik sentrum sett fra syd.

Litt utenfor bykjernen ligger fergeterminalen for fergen som går daglig i rute Larvik-Hirtshals. Ja, Danmark er bare 4 timer unna. Tenk det neste gang du planlegger Danmarks-ferie.


Tollerodden

Mellom nevnte fergekai og sentrum finner vi Tollerodden, et nydelig parkområde og skjærgård med strand og svaberg.

Sjøfartsmuseet er ett av tre visningssteder ved Larvik Museum og tar for seg byens maritime historie. Bygningen, Kirkestredet 5, er en vakker murbygning som ligger langs byens eldste gate; Kirkestredet på Tollerodden i Larvik by. Tollerodden ble etablert som overklassens boligområde etter at Laurvig grevskap ble opprettet i 1671. Eiendommen strekker seg ned til bryggeanlegget "skottebrygga" hvor Colin Archer hadde sitt virke.

Tollerodden. Fotograf: Asbjørg Skagen

Tolleroddens historie er knyttet til tollvesen, skipsfart og handel. Fra 1686 til 1789 var bygningen byens tollbod og bolig for tolleren, med en enestående kontinuitet i eierrekke og funksjon. Deretter eiede de handlende og sjøfarende Tollerodden. Den berømte båtbyggeren Colin Archer ble født i huset i 1832. Larvik kirke ligger også på Tollerodden. Tollerodden i gangavstand fra sentrum, ja alt er egentlig i gangavstand i Larvik by.

Herregården

Herregården

Herregården

Ovenfor Tollerodden ligger Herregården. Herregården, eller Den Grevelige Residens, ble oppført av stattholder og greve Ulrik Frederik Gyldenløve mellom 1674 og 1677. I sin glanstid besto anlegget av dagens trebygning, den nye residensen som var bygd av stein og Norges første og største barokkhage med terrasser, prydparterrer, fonteneanlegg, frukthage, urtehage, lysthus, alleer og ballbane. I sommer kan du bli med på daglige omvisninger på Herregården hos Larvik Museum. Omvisningene foregår kl. 13.00, 14.00 og 15.00.

Bøkeskogen. Den flotte skogen på “toppen” av Larvik by ligger bare noen få minutters gange fra sentrumsgatene. Flott turområde året rundt og nydelig utsikt til Larviksfjorden og Stavern langt der ute i det fjerne. Bøkeskogen er Norges største og verdens nordligste offentlige bøkeskog, og landets første offentlige friområde.


Obligatorisk når du er i Larvik by

Du velger nå selv hva du ønsker å se i Larvik, men vi mener du ikke bør forlate byen før du har sett:

  • Torget og sentrumsgatene med gamle trehus. Klarer du å sykle opp de bratte bakkene?

  • Bøkeskogen

  • Det deilige utvalget av bakst og lunsjretter hos Majas Kaffebar

  • Sandstranden ved siden av SPA-hotellet

  • Tollboden

  • Larviks museumsavdelinger; Verksgården, Sjøfartsmuseet, og Herregården




Gjør deg klar for en av klandets flotteste sykkelturer.


Selve
sykkelturen

En liten introduksjon for sykkkelturen Larvik - Stavern

38 kilometer - 2 timer og 30 minutter i normal fart uten stopp - Enkel tur
OVERNATTING: Om du velger å utforske Larvik by før sykkelturen fortsetter sydover i kommunen, så blir nok programmet på resten av turen for stramt. Så om du foretrekker å gjøre deg kjent i Larvik by først, så bør du overnatte i Larvik eller Stavern og dermed utvide turen med en ekstra dag.

Vi starter første etappe av sykkelturen som skal følge kystlinjen av Larvik kommunes sydligste område - fra Larvik by til Helgeroa. Først skal vi sykle til Stavern og det er en veldig enkel tur hvor det er sykkel- og gangvei helt fram til Stavern.

Rødbergstranda, Larvik kommune, Vestfold og Telemark fylke.

Sykler du Fjordstien fra Larvik mot Stavern kommer du til sandstranden, Rødbergstranda. Synet av den herlige Rødbergstranda får en til å tenke på strender man finner på tropiske og eksotiske øyparadis under fjerne himmelstrøk. Du befinner deg nå i et strandparadis. Fordi på vei videre til Stavern, så er det flere fine sandstrender som Jordfallen, Lillejordestranda i Jordebukta., Agnesodden, og Nordstranda. Og da har vi ikke tatt med badestrendene i Stavern og de mange strendene på Brunlanes-rivieraen. Kom sommer!

Stavern

Vi ankommer Stavern, og turen fra Larvik har med et par unntak hvert paddeflat, det samme er hovedveien inn i byen Stavern. Ja, det er faktisk en by, selv om man først får følelsen av å være i en fiske- og kystlandsby. Men vi får med oss at det ikke er bare flatt i Stavern, på høyre side av hovedveien ser vi jo at det er bratte bakker og mye bebyggelse. Vi kan vel derfor ende opp med å kategorisere Stavern som “for stor til å være landsby, og for liten til å være by”.

Stavern er kjent som en turistby i over 100 år. Fra St. Hans og til begynnelsen av august er perioden med flest tilreisende sommergjester. Foreningen Glade dager i Stavern bidrar til arrangement av blant annet teateroppsetninger, revyer, utendørs og innendørs konserter, maleri- og andre kunstutstillinger og barnearrangementer.

Stavern er kjent som en turistby i over 100 år. Fra St. Hans og til begynnelsen av august er perioden med flest tilreisende sommergjester. Foreningen Glade dager i Stavern bidrar til arrangement av blant annet teateroppsetninger, revyer, utendørs og innendørs konserter, maleri- og andre kunstutstillinger og barnearrangementer. Sommerparadiset Stavern ligger helt ute der hvor Ytre Oslofjord går over i Skagerrakhavet. Larvik og Stavern er de eneste byene i Larvik kommune, og fylket er Vestfold og Telemark fylke. Den lille byen ved havet har en herlig sydlig sjarme som smitter over på sine besøkende gjester. Byen kalles da tross alt for "Norges smilehull".

Stavern er full av minner fra fortiden og har en rik historie. Byen har to festninger som hver har bidratt til byen vekst og utvikling. Her finner du Norges nasjonale minnesmerke over falne sjøfolk i første og andre verdenskrig og en statue av det 18. århundres sjøhelt Petter Wessel Tordenskjold.

I rustikke omgivelser sykler vi gjennom den majestetiske porten på Fredriksvern verft. Innenfor festningsmurene åpner det seg en helt ny verden av flere hundre år gammel arkitektur i et fantastisk parkområde. Unntatt de små kanonene som står her og der, så er det lite som minner om kuler og krutt. Stedet gir mer assosiasjoner til en liten handelsby på 1700-tallet enn et festningsverk.

Stavern-1-kl.-00.43.07.jpg

Fredriksvern verft var Norges første orlogsverft, grunnlagt av Fredrik V i 1750 og for en stor del utbygd i løpet av 1750-tallet. På grunn av faren for krig med Sverige ble det i 1750 bestemt at det skulle anlegges et galeiverft og en flåtestasjon i Stavern. Flåteavdelingen hadde også som oppgave å understøtte hæren. Fartøyene som skulle inngå i flåteavdelingen, skulle bygges ved verftet.

At Stavern ble valgt, hadde flere årsaker. Stedet hadde en strategisk beliggenhet både i forhold til Sverige og Danmark. Havnen hadde to utløp, slik at skipene kunne seile ut og inn uansett vindretning. I tillegg mente man at øyene og holmene rundt var så utilgjengelige at ingen fiende kunne sette seg fast på noen av dem.

I dag fungerer festningsområdet som en kulturell smeltedigel. Etter en stille vinter strømmer folk til Stavern og Fredriksten verft for å få med seg alle de kulturelle arrangementene. Det starter med den store påskeutstillingen, og fortsetter gjennom hele sommeren og til godt utpå høsten. Kruttårnet er et landemerke, og her arrangeres teater og kulturbegivenheter hver sommer. Husene leies ut til kunstnere via foreningen Norske Billedkunstnere.


Brunlaneskysten

Etter besøket i Stavern sykler vi innom Rakke fort og tusler litt ut på Kyststien som går her. Kyststien fra Stavern til Helgeroa byr på storslått natur med eventyrskog, svaberg, lune viker, sandstrender, kulturminner og masse frisk luft! En god dagsmarsj for alle som kan gå! Men nå har vi med sykkelen og det er ikke anbefalt å sykle Kyststien. Noen steder vil det gå greit, men mange steder vil det bli for kronglete. Men for at du skal få et godt inntrykk av skjærgårdsnaturen her, og også hvordan det er å gå kyststien, så anbefaler vi at du parkerer sykkelen og går ned på Kyststien som starter her ved de gamle kanonstillingene fra det tidligere kystfortet på Rakke.

Du velger selv hvor mye du vil gå før du hiver deg på sykkelsetet igjen, men vi anbefaler absolutt at du går den første kilometeren, da har du fått et godt inntrykk av den vakre kyststien som er en av Norges mest populære kyststistrekninger basert på antall turgåere som bruker stien.

Raugland på Brunlaneskysten. Fotograf: Asbjørg Skagen

Raugland på Brunlaneskysten. Fotograf: Asbjørg Skagen

Fortsett sykkelturen på den herlige landeveien gjennom Brunlanes åker- og kulturlandskap og hvor vi til slutt ender opp i den idylliske havnen i Nevlunghavn. Stort sett bare flate partier med noen små opp- og nedoverbakker. Deler av turen er uten sykkelvei så du må dele veien med bilistene sånn omtrentlig halve turen.

Karakteristisk kyst- og kulturlandskap i vakre Brunlanes. En sykkeltur her er som lise for sjel og sinn.

I dette området har det vært bosetting siden steinalderen. Klimaet er mildt og vennlig, jorda er rimelig flat og skogene i området har en rik flora og fauna. Brunlanes var tidligere selvstendig kommune i Vestfold. I 1988 ble Brunlanes en del av den nye storkommunen i Larvik. Brunlanes kommune hadde et areal på 188 km².


Brunlanes innehar store jordbruksarealer, og er blandt annet kjent for jordbærdyrking og tidligprodusksjon av poteter og grønnsaker, en vakker kystlinje, flotte strender, et unikt kulturlandskap, grasiøse fornminner og gammel historie.

Det er vanskelig å plukke ut ett favorittområde langs strekningen Rakke til Nevlunghavn, det er så mange fine naturattraksjoner og nydelige bukter og viker. Men av helt spesiell naturtyper som skiller seg veldig ut er Løvall og Styggås. Øst for Nevlunghavn, på andre siden av Havnebukta, ligger Løvallodden med et av Norges eldste landskap. Her på båndgneiskledte Løvallodden står du på fjell som stammer fra den norsk-svenske urfjellkjeden, som ble til for mer enn tusen millioner år siden. Øst for Løvallodden stikker odden Styggås markant ut i havet.

Brunlaneskysten er det området i Norge med flest antall campingplasser og campinggjester i Norge. Noe å tenke på om du vil overnatte et sted uten å måtte først finne frem til en teltplass på egenhånd, når det er sagt, så er det fullt av potensielt gode teltplasser ute i skjærgården. Skal turen vare i flere dager, kan overnatting i telt være en praktisk løsning. Sommeren er høysesong for å sove ute, og mulighetene er mange langs Brunlanes-skjærgården. Men hvor kan du slå opp teltet og hvor lenge kan du bo på ett sted? Skal man ut på telttur er det enkelte ting man må være klar over før man begir seg ut.

brunlanes+Bilde-til-side-41-1500-nytest.jpg

Ifølge friluftsloven er hovedregelen at man har lov til å slå opp telt minimum 150 meter fra bebodd hus eller hytte. Her kan man oppholde seg inntil to døgn. Dersom man ønsker å bli værende på samme sted lenger, kreves samtykke fra grunneier. Se egen artikkel om teltregler ->






Nevlunghavn

Etter å ha syklet landeveien fra Stavern langs Brunlaneskystens fantastiske skjærgård og kulturlandskap, blir det som å komme til et lite stykke sørlandsidyll når vi sykler inn hovedgaten i Nevlunghavn. Alle klisjeene er på plass; rosebusker, hvite trehus med hvite stakittgjerder rundt de små velstelte hagene. I enden av veien havner vi i havnen i Nevnlunghavn. Her et det noen spisesteder, iskremkiosk og et hotell.

Nevlunghavn på Brunlaneskysten. Alle foto i kollasjen ovenfor: @camillaphotos

Her er det så mye av det beste fra den norske sommermenyen, så vi namedroopper litt igjen; lukten av sjø, salt, solkrem, solstekte svaberg, stekte matretter, motorolje. Og rett på ut siden av bebyggelsen er det lyden av stillhet, bølgeskvulp, fugler som kvitrer, blomster som spirer, barn som fisker krabber, snekka som putrer, vinden som blafrer i seilet.

Nevlunghavn er og blir noe helt for seg selv. Knapt noen uthavn utenfor Sørlandet har bevart et så sørlandsk preg som Nevlunghavn. Å vandre i Nevlunghavns gater er som å ta noen skritt tilbake i tid. Husene ligger skjermet mot vær og vind og viser at dette har vært et velstandssamfunn arvet på fiske og losvirksomhet. Her har det vært bebyggelse helt tilbake til 1600-tallet. De idylliske husene ligger lunt til på østsiden av det dominerende Havneberget, som tar av for den ustanselige sørvesten.

Nyt fisk og skalldyr i verdensklasse i Nevlunghavns havn, akkompagnert av måkeskrik, salt sjøluft, vakre gamle trebåter og fiskeskøyter som ligger side om side.Her kan du ha en koselig piknik på bryggekanten og se på båter i alle varianter. Opplev kunst i galleriene. Barna mener at man kjøper verdens beste soft-is her. Ta en rusletur med din kjære i de små, krokete gatene med hvite gamle trehus, med sine stakittgjerder og rosebusker.

Du kan vandre i mørke og fuktige skoger og padle i den lyse og strålende skjærgården. Innta lunsjen på Nevlunghavn Bakeri & Conditori – Norges beste bakst, det sier seg vel selv når et så stort bakeriutsalg klarer seg på et så lite sted året rundt, men desto hyggeligere. Nevlunghavn må oppleves!

Ja, litt svett og klam overdreven rosemaling av Nevlunghavn kan man. kanskje tenke, men det er nå bare et godt forsøk på å beskrive slik jeg føler for denne pittoreske kystlandsbyen helt ytterst mot Skagerrak, og jeg er sikkert ikke den eneste om det.

Mølen

Fra Nevlunghavn sykler vi til Helgeroa, men omtrent midt mellom Helgeroa og Nevlunghavn sykler vi ned til fantastiske Mølen hvor stedets to hovedattraksjoner viser seg. Det handler om stein, istid og vikingtid. Den enorme rullesteinstranden viser geologihistorie med raet fra siste istid. De mange gravrøysene og steinsettingene som troner på platået til rullesteinstranden, vitner om at Mølen har betydd mye for våre forfedre i hvert fall i så sterk grad at det var viktig å bygge gravrøyser som skulle være enkelt synlig fra havet.

Stein, hav og himmel,

Norges største sjøslag, Nesjarslaget, skjedde her eller et sted i nærheten. Dato for sjøslaget var palmesøndag 25. mars 1016.

Det er godt med tilrettelagte stier her. Mange gode informasjonsplakater holder deg orientert om hva du ser i området. Plakatene gir deg også kunnskap om Mølens lange historien.





Helgeroa, og kanskje litt øyhopping?

Etter fornyet historiekunnskap sykler vi opp til hovedveien og sykler bort til havnen i Helgeroa. Helgeroa er et kjent sommerferiested, tidligere losstasjon. De flotte campingplassene Blokkebukta og Omlidstranda ligger like utenfor tettbebyggelsen på hver sin side av Helgeroa og er gode alternativer til overnatting. Her i Helgeroa ender vår sykkeltur langs Vestfoldkysten, men det er opp til deg om du vil ut på nye sykkeleventyr. Du kan for eksempel reise med fergen MS Skjæløy II fra marinaen i Helgeroa og seile i Vestfold og Telemarks øyrike i Langesundfjorden og til slutt gå i land på bryggen i Langesund, og herfra kan ferden gå videre ned til Kragerø eller videre ned til Sørlandskysten.

Fra Helgeroa fortsetter kyststien nordover forbi Blokkebukta Camping via Barkevika til Ødegården. Det er 3 fine badeplasser i Blokkebukta og en liten idyllisk badeplass i Barkevika. I Barkevika er det parkeringsplass for kyststien og en fin badeplass. Kyststien fortsetter nordover til Ødegården. Utenfor Ødegården er det et friområde med flere badeplasser og utsiktspunkt. God tur!

Les detaljert info om kystperlene på Larviks sørligste skjærgård:

Stavern-Fredriksvern-verft-snekker-Hytta-213.jpg

Stavern

Kåret til Norges sommerby 4 år på rad, så noe sant må det vel være i det.

stavern+(4).jpeg

Fredriksvern verft

Kulturell smeltedigel og fylkets mest besøkte attraksjon.

nevlunghavn--kort-1500-copyrighted.jpg

Nevlunghavn

Kystperlen Nevlunghavn er innrammet i gamle hvite trehus som klynger seg ned mot havnen og havet…..

molen-web--1O2A9632.jpg

Mølen

Naturmonument fra istiden, mektige og mystiske gravrøyser, og et fantastisk turområde.

store-aroya-web-Nordre-Sandoy-2.-levering-231.jpg

Øyhopping på Øyane

Du må ikke ha det travelt dersom du skal på øyhopping mellom Helgeroa og Langesund i sommer.


Slik reiser du med bil til Larvik

 

Slik reiser du med offentlig transport til Larvik

Fyll ut hvor du ønsker å reise fra, så finner reiseplanleggeren alle alternative rutetider og transportmidler for din reise til Larvik.


unsplash-image-GqbU78bdJFM.jpg

Overnatting

Hoteller, campingplasser, AIRBNB, pensjonat, hytter, hus og leiligheter


Hjelp

Står du fast i noe i din planlegging av sykkeltur i Larvik, så kontakt oss her, så skal vi hjelpe deg så godt vi kan.